Pretresanje lica i stana

Ukoliko se ikada nađete u situaciji da policijski službenici žele da Vas pretresaju potrebno je da znate sledeće:

  • ovlašćeno službeno lice bez naredbe suda može izvršiti pregled lica koji se vrši dodirivanjem površine odeće, ali bez zavlačenja ruku u džepove i sličnih radnji.

  • pretresanje lica se kao i pretresanje stana može sprovesti samo na osnovu naredbe koju donosi sud, a u kojoj mora biti naveden razlog pretresanja.

  • pretresanje lica bez naredbe suda može se preduzeti prilikom lišenja slobode ili prilikom izvršenja naredbe za dovođenje, ako postoji sumnja da to lice poseduje oružje ili oruđe za napad ili ako postoji sumnja da će odbaciti, sakriti ili uništiti predmete koje treba od njega oduzeti kao dokaz u postupku.

  • kada se sprovodi pretresanje lica, svedoci i lice koje sprovodi pretresanje moraju biti lica istog pola kao i lice koje se pretresa.

 

Ukoliko se ikada nađete u situaciji da policijski službenici žele da pretresaju Vaš stan potrebno je da znate sledeće:

  • pretresanje stana se vrši isključivo na osnovu naredbe koju donosi sud, izuzetno javni tužilac ili ovlašćena službena lica policije mogu izuzetno bez naredbe suda ući u stan i druge prostorije: uz saglasnost držaoca stana, ako neko zove u pomoć, radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela, radi izvršenja odluke suda o pritvaranju ili dovođenju okrivljenog, radi otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu.

  • držalac stana ima pravo da uzme advokata, odnosno branioca koji može prisustvovati pretresanju u kom slučaju će se početak pretresanja odložiti do njegovog dolaska, a najduže za tri časa.

  • pretresanje se vrši obazrivo, uz poštovanje dostojanstva ličnosti i prava na intimnost po pravilu danju, a izuzetno i noću, ako je danju započeto pa nije dovršeno ili je to određeno naredbom za pretresanje.

  • pretresanju stana prisustvuju dva punoletna građanina kao svedoci koji mogu da pre potpisivanja zapisnika o pretresanju stave svoje prigovore na verodostojnost sadržine zapisnika.

 

Prema policijskim službenicima se uvek naravno odnosite sa poštovanjem njihove ličnosti i posla koji obavljaju, ali zahtevajte da oni postupaju prema Vama na način koji ne vređa vašu ličnost i dostojanstvo i isključivo u skladu sa zakonskim odredbama.