Položaj maloletnika u krivičnom postupku

Pojam “maloletnika”

Maloletnikom se smatra lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo 14 godina, a nije navršilo 18 godina, dakle jasno je da se krivične sankcije  ne mogu izreći licu koje u vreme kada je delo učinjeno nije navršilo 14 godina.  Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i  krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica dalje pravi podelu na mlađe maloletnike (lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo četrnaest, a nije navršilo šesnaest godina) i starije maloletnike ( lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo šesnaest, a nije navršilo osamnaest godina). Navedenim Zakonom je takođe propisano da je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo osamnaest, a u vreme suđenja nije navršilo dvadeset jednu godinu mlađe punoletno lice.

Obeležja krivičnog postupka protiv maloletnika

Krivični postupak koji se vodi protiv maloletnog lica je specifičan imajući u vidu da se posebno vodi računa o ličnim svojstvima i zaštiti privatnosti maloletnika, kako se to ne bi štetno odrazilo na njegov razvoj. Iz ovih postupaka javnost je isključena, a javni tužilac za maloletnike, sudija za maloletnike, članovi veća koje odlučuje u postupku, kao i branilac maloletnika svi moraju biti lica koja su stekla posebna znanja iz oblasti prava deteta i prestupništva mladih. Sa maloletnikom se tokom celog krivičnog postupka mora postupati na naročito obazriv način, vodeći računa o zrelosti maloletnika, drugim ličnim svojstvima i zaštiti privatnosti maloletnika. Maloletnik mora imati branioca prilikom prvog saslušanja, kao i tokom čitavog postupka.

Organi starateljstva učestvuju u krivičnom postupku protiv maloletnika i imaju pravo da se upoznaju o toku postupka i da ukazuju na činjenice i dokaze koji su od važnosti za donošenje pravilne odluke.

Krivične sankcije za maloletnike

Maloletnom učiniocu krivičnog dela mogu se primeniti jedan ili više vaspitnih naloga za krivično delo za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Intencija je da se primenom vaspitnog naloga utiče na pravilan razvoj maloletnika i jačanje njegove lične odgovornosti kako ubuduće ne bi činio krivična dela. Vaspitni nalozi su: poravnanje sa oštećenim, redovno pohađanje škole ili redovno odlaženje na posao, uključivanje u rad humanitarnih organizacija, odvikavanje od zavisnosti izazvane upotrebom alkoholnih pića ili opojnih droga, uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu.

Maloletnicima za učinjena krivična dela mogu se izreći vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora, mere bezbednosti. Mlađim maloletnicima mogu se izreći samo vaspitne mere dok se starijim maloletnicima može pored vaspitne mere izreći kazna maloletničkog zatvora.

Vaspitne mere su: mere upozorenja i usmeravanja (sudski ukor i posebne obaveze), mere pojačanog nadzora (pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika) i zavodske mere (upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje).

Mere bezbednosti su: obavezno psihijatrijsko lečenje u zdravstvenoj ustanovi ili na slobodi, obavezno lečenje narkomana, obavezno lečenje alkoholičara, zabrana upravljanja motornim vozilom, oduzimanje predmeta, proterivanje stranca iz zemlje, javno objavljivanje presude, zabrana približavanja i komunikacije sa oštećenim, zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama i one se mogu izreći maloletnicima ako im je izrečena vaspitna mera ili kazna maloletničkog zatvora.

Kazna maloletničkog zatvora se može izreći samo starijem maloletniku koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora teža od pet godina, ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru. Maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci ni duži od pet godina, a izriče se na pune godine i mesece. Za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmanje dva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina, maloletnički zatvor može se izreći u trajanju do deset godina.

Bitno je napomenuti da se mladjim maloletnicima mogu izreći samo vaspitne mere, dok se starijim maloletnicima pored vaspitnih mera  izuzetno može  izreći kazna maloletničkog zatvora.

 

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija ili odbrana u krivičnom postupku  od strane sertifikovanog advokata  iz oblasti prava deteta i prestupništva mladih, možete kontaktirati kancelariju putem telefona, mejla ili kontakt forme na sajtu.