Institut odlaganja krivičnog gonjenja ili kako se obično naziva “oportunitet” pruža mogućnost da za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina tužilaštvo odbaci krivičnu prijavu ukoliko osumnjičeni ispuni određene obaveze u ostavljenom roku.

Najčešće se ova obaveza sastoji u tome da osumničeni na račun propisan za uplatu javnih prihoda uplati određeni novčani iznos, koji se koristi za humanitarne ili druge javne svrhe.Ipak, postupajuće javno tužilaštvo neće pristati na zaključenje sporazuma o odlaganju krivičnog gonjenja za sva krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, već samo kada su u pitanju lakša dela kao što je na primer ugrožavanje bezbednosti javnog saobraćaja, nedavanje izdržavanja, nanošenje lakših telesnih povreda ili držanje marihualne za ličnu upotrebu u količini do pet grama.

Česta je zabluda da nakon zaključenja sporazuma lice više ne može dobiti potvrdu da nije osuđivano, pa je bitno napomenuti da se primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja ne priznaje krivica, te da se ne upisuje u kaznenu evidenciju kao osuđivanost za krivično delo.

 

2 People reacted on this

  1. […] Bitno je takođe napomenuti da je u slučaju neovlašćenog držanja opojnih droga u manjoj količini za sopstvenu upotrebu moguća primena  insituta odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta). Ova mogućnost međutim zavisi od niza činjenica koje je potrebno utvrditi u svakom pojedinačnom slučaju. Više o odlaganju krivičnog gonjenja možete pročitati na http://blog.akmilutinovic.rs/2020/11/21/odlaganje-krivicnog-gonjenja-oportunitet/ […]

  2. […] Ukoliko je delo izvršeno iz nehata učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, ukoliko su nastupile teške telesne povrede, učiniocu se može izreći kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina. U slučaju težih posledica poput smrti jednog ili više lica učiniocu se može izreći kazna zatvora u trajanju od dve do dvanaest godina. Treba imati na umu da se ovo delo goni po službenoj dužnosti, te su gotovo svakodnevne situacije gde kod oštećenog ne postoji zainteresovanost za krivično gonjenje ali će krivični postupak ipak biti iniciran. Neretke su situacije gde su se članovi porodice okrivljenog nalazili u vozilu kojim je isti upravljao i pretrpeli lake telesne povrede prilikom nezgode. Oni se po pravilu neće pridružiti krivičnom gonjenju, čak će se izrazito protiviti vođenju postupka, ali kao što je već navedeno ovo delo se goni po službenoj dužnosti. U ovakvim situacijama će se najčešće primeniti insititut odlaganja krivičnog gonjenja o kome možete pročitati više na https://blog.akmilutinovic.rs/odlaganje-krivicnog-gonjenja-oportunitet/. […]

Comments are closed.