Greške u saobraćaju se dešavaju, bez obzira na uzrast, pol ili godine vozačkog iskustva. Na svu sreću ove greške koje se dese većini vozača obično nemaju teže posledice, već je reč o manjoj materijalnoj šteti, poput one koju vozač može pričiniti na primer komšijinom automobilu parkiranom ispred zgrade prilikom uparkiravanja svog vozila i slično. Ipak, usled nepoznavanja zakonskih propisa vozači koji su izazvali nezgodu mogu se naći u neprijatnoj situaciji tako što će nesvesno svojim postupcima izgubiti pravo iz obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.
Svaki vlasnik motornog vozila prilokom registracije istog plaća premiju za polisu osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima u saobraćaju tim vozilom, nezavisno od toga ko je njime upravljao u trenutku nastanka štete. U situacijama gde nije nastala veća materijalna šteta i nema povređenih lica dovoljno je popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, koji oštećeno lice može koristiti kao odštetni zahtev po osnovu osiguranja od autoodgovornosti. Naravno ukoliko se učesnici nezgode ne mogu međusobno složiti oko činjenica bitnih za određivanje odgovornosti za nastupanje nezgode, mogu zahtevati vršenje uviđaja od strane policije.


U praksi se kao problematično javlja sledeće pitanje:

Šta učiniti u situaciji kada smo upravljajući motornim vozilom nenamerno pričinili štetu na parkiranom vozilu čiji vlasnik nam nije poznat?

 

Upravo ovde će većina vozača postupiti pogrešno tako što će na brisačima oštećenog vozila ostaviti papirić sa svojim kontakt podacima, kako bi vlasnik istog mogao da ih kontaktira. Međutim ovakvo postupanje, iako je učinjeno u najboljoj nameri sudska praksa smatra napuštanjem lica mesta koje je osnov za gubitak prava iz osiguranja u skladu sa odredbama Zakona o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti.

Dakle vozač koji je nenamerno oštetio tuđe vozilo i ostavio papirić sa svojim kontakt podacima, a zatim napustio lice mesta gubi prava iz osiguranja, što znači da će mu njegov osiguravač nakon što isplati naknadu štete uputiti regresni zahtev,a neretko i inicirati parnični postupak radi regresa isplaćene sume.
Kako bi izbegli ovu situaciju koja se može završiti kao jako neprijatna imajući u vidu visoke sudske troškove koji mogu nastati kao i visinu zatezne kamate, u ovakvoj situaciji je neophodno postupiti u skladu sa odredbom Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja glasi :

“Ako učesnik u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je nastala samo manja materijalna šteta na drugom vozilu, zbog odsutnosti vozača drugog vozila, nije u mogućnosti da pruži lične podatke i podatke o osiguranju vozila, dužan je da o toj nezgodi obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova i da dostavi svoje lične podatke i podatke o oštećenom vozilu.”

Vozač koji ovako postupi ne gubi prava iz osiguranja, te njegov osiguravač nema pravo regresa nakon što isplati nakandu štete oštećenom licu.

Takođe, svi smo često bili u situaciji da nekome pozajmimo svoj automobil ili drugo motorno vozilo, međutim uvek treba imati na umu da ukoliko neko izazove udes upravljajući tuđim motornim vozilom za štetu će solidarno sa njim biti odgovoran i vlasnik vozila.
Motorna vozila zakon svrstava u opasne stvari, budući da se njihovom redovnom upotrebom može ugroziti život i zdravlje ljudi kao i imovina.

Zakon o obligacionim odnosima propisuje da za štetu nastale od opasne stvari odgovara njen vlasnik, kao i lice kome je poverena stvar da se njome služi.

Dakle ukoliko neki Vaš prijatelj kome ste pozajmili automobil pričini štetu nekom trećem licu, zajedno ćete odgovarati solidarno za naknadu štete tom licu.


Ukoliko na primer pozajmite vozilo licu koje potom istim upravlja pod dejstvom alkohola i narkotika i tom prilikom pričini štetu drugim licima prekršajna i krivična odgovornost postoji samo kod tog lica koje je vozilo, međutim za Vas može nastati neprijatna situacija sa Vašim osiguravačem.

Ukoliko postoje razlozi za gubitak prava iz osiguranja od autoodgovornosti, Vaš osiguravač kod koga je osigurano Vaše vozilo će isplatiti naknadu štete oštećenim licima, ali će uputiti regresni zahtev licu koje je upravljalo Vašim vozilom i Vama kao vlasniku istog.