Oslobođenje od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava prilikom kupovine prvog stana

U skladu sa odredbama Zakona o porezima na imovinu porez na prenos apsolutnih prava plaća se kod prenosa prava svojine na nepokretnosti uz naknadu. Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava je prodavac, međutim, u praksi se ova obaveza prevaljuje na kupca ugovorom o prodaji nepokretnosti. Osnovica poreza na prenos apsolutnih prava je ugovorena cena u trenutku nastanka poreske obaveze, ukoliko nije niža od tržišne vrednosti. Ukoliko nadležni poreski organ oceni da je ugovorena cena niža od tržišne,ima pravo da utvrdi poresku osnovicu u visini tržišne vrednosti.

Od dana 01.01.2020. godine ukinuta je obaveza obveznika poreza na prenos apsolutnih prava da podnose poresku prijavu , ukoliko se taj prenos vrši na osnovu isprave koju je sačinio, overio ili potvrdio javni beležnik ako tim danom nastaje poreska obaveza, kao i odluke koju je doneo u vršenju zakonom poverenih ovlašćenja ako danom pravosnažnosti te odluke nastaje poreska obaveza. Dakle sve radnje u cilju podnošenja poreske prijave sprovodi javni beležnik koji je overio ugovor o prodaji nepokretnosti. Javni beležnik dužan je da u roku od 24 sata  po službenoj dužnosti elektronskim putem dostavi nadležnom organu ugovor o prodaji uz dokaze od značaja za utvrđivanje poreske obaveze, odnosno izjavu da li obveznik poreza na prenos apsolutnih prava smatra da ima pravo na poresko oslobođenje.

Porez na prenos apsolutnih prava ne plaća se na prenos prava svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi fizičkom licu koje kupuje prvi stan. Potrebno je da je  kupac prvog stana punoletni državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, kao i da  od dana 01.07.2006. godine do dana overe ugovora o prodaji  nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike Srbije.

Ukoliko su navedeni uslovi ispunjeni kupac će ostvariti pravo na poresko oslobođenje za površinu stana koja iznosi do 40m2 kao i do 15m2 po svakom članu domaćinstva koji od dana 01.07.2006. godine nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike Srbije. Ako je površina stana na kome kupac prvog stana stiče pravo svojine veća od površine na koju kupac dobija poresko oslobođenje,  porez na prenos apsolutnih prava se plaća   na razliku u površini.

U skladu sa odredbama Zakona o porezima na imovinu, porodičnim domaćinstvom kupca prvog stana smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda kupca prvog stana, njegovog supružnika, kupčeve dece, kupčevih usvojenika, dece njegovog supružnika, usvojenika njegovog supružnika, kupčevih roditelja, njegovih usvojitelja, roditelja njegovog supružnika, usvojitelja kupčevog supružnika, sa istim prebivalištem kao kupac prvog stana. Bitno je napomenuti da vanbračni partner nije naveden kao član porodičnog domaćinstva po osnovu koga kupac prvog stana stiče pravo na dalje poresko oslobođenje, te da je Ministarstvo finansija je svojim mišljenjem ustanovilo da se vanbračni partner u ovom smislu ne smatra članom porodičnog domaćinstva kupca prvog stana.